marți, 17 ianuarie 2012

Imaginatia-obiective,metode transmitere si evaluare

Imaginatia este procesul psihic de operare cu imagini mintale, de combinare sau constructie imagistica tinzand spre producerea noului in forma unor reconstructii imagistice, a unor tablouri mintale, planuri iconice sau proiecte.


Obiectivele stabilite:


-sa poate defini ce este imaginatia


-sa stie formele si sa le explica prin practica


-sa cunoasca si sa enumere functiile si rolul imaginatiei in viata individului


-sa poata rezolva itemi in legatura cu conceptul de imaginatie


-sa poata lucra cu usurinta cu teste de imaginatie


Metode pentru transmiterea continutului despre imaginatie:


-metoda prezentarii orale


In prima parte profesorul prezinta informatii esentiale despre imaginatie(defintii,functie,teorii etc.), toate astea intr-un limbaj simplu,clar si usor de inteles de catre elevi.
Apoi se abordeaza un pic o parte mai practica, si se dau exemple din viata cotidiana in legatura cu imaginatia sau se interactioneaza cu elevii punandu-le intrebari pentru a verifica daca au inteles.De exemplu le putem spune despre compunerile pe care le faceau in clasele mai mici , mentionand ca si ele sunt un act de creativitate,imaginatie.Astfel putem sa ii facem sa inteleaga mai bine conceptul de imaginatie si ce presupune el.


-metoda documentarelor,filmelor.


Aceasta metoda presupune si existenta unui videoproiector ,televizor,calculator,tabla interactiva etc.Probabil este metoda cu cel mai mare impact asupra elevilor deoarece majoritatea informatiilor din viata noastra vin pe cale vizuala.Astfel le pot prezenta diferite filme ce au ca centru de interes imaginatia si utilizarile ei sau documentare despre teste de imaginatie.


-metoda jocului


Pe partea de practica este probabil cea mai concludenta metoda pentru un elev.Presupune aplicarea mai multor tipuri de jocuri ce pun in valoare imaginatia fiecaruia.Exemplu de astfel de joc este cel in care se creeaza o povestioara cu ajutorul tuturor elevilor.Jocul presupune ca un elev sa spune o fraza ,propozitie iar cei din urma lui la randul lor alte fraze ce au legatura cu cele anterioare.


-metoda discutiei deschise


Presupune discutie intre profesor si elevi despre imaginatie, ajungandu-se din aproape in aproape la o clarificare a conceptului de imaginatie.


Modalitati de evaluare


-prezentare orala


Presupune ca elevul sa prezinte pe cale orala principalele idei despre imaginatie, argumentand cuvinte cheie si dovedind faptul ca stie sa interpreteze conceptul in sine.Se va puncta claritatea de exprimare a definitiilor. completitudinea afirmatiilor, cantitatea de informatie retinuta in legatura cu subiectul.


-diferite referate ,proiecte,planse
Elevul isi alege a sub-structura din unitate de invatare a imaginatiei si pregateste un proiect.Proiectul poate lua diferite forme cum ar fi : scris,prezentare ppt.,film,plansa etc.Pe langa asta elevul trebuie sa si sustina proiectul realizat printr-o scurta prezentare orala.Punctajul se va face in mare parte pe structura proiectului, plecand de la atingerea ideilor importante in realizarea lui, corectitudinea informatiilor prezentate etc.Se puncteaza si prezentarea lui tinandu-se cont de prezentarea completa a structurilor principale din proiect,corectitudinea afirmatiilor etc.


-evaluare pe baza de lucrare scrisa,teste,itemi etc.


Aceste evaluari si teste de tip scris cuprinde intrebari referitoare la conceptul de imaginatie.Exemple de astfel de intrebari pot fi:


Teste cu intrebari libere


1.Care este definitia imaginatiei?


2.Cate functii are si care sunt acestea?


3.Enumerati formele imaginatiei si descrieti-le.


Intrebari cu mai multe variante de raspuns:


1.Ce este imaginatia?


a.un proces psihic   b.un proces fizic c.nici o varianta corecta


2.Care dintre urmatoarele  reprezinta o functii ale imaginatiei?


a.aglutinarea        b.diviziunea           c.abstractizarea


3.Care din urmatoarele nu reprezinta o forma a imaginatiei involuntare?


a.visul de perspectiva    b.imaginatia creatoare    c.analogia


-evaluare pe baza  unor discutii,dezbateri


Metoda pune mult accent pe munca colectiva, bazandu-se pe lucru in echipa.Se fac grupe de un anumit numar, li se da o sarcina fiecarei grupa si un anumit timp pt rezolvarea ei.Dupa expirarea timpului profesorul ia fiecare grupa in parte si analizeaza raspunsurile oferite la sarcina respectiva.In punctaj se pune mult accent pe parerea persoanala si claritatea informatiei.


-evaluarea sub forma unor jocuri


Probabil cea mai distractiva dintre metode.Profesorii impart eleviilor diferite sarcini cu rol de a stimula imaginatia.Exemple: desen,compuneri,jocul poeziei, continua  ideea , construieste povestea s.a.m.d.











Memoria




Memoria este alaturi de gandire,dar si de imaginatie,un proces cognitiv,fundamental ale vietii psihice.Ea are un rol important in dezvoltarea psihica,intelectuala a fiecarui elev,de aceea este bine sa stim ceea ce cuprinde memoria,care sunt formele ei,functiile,operatiile,pentru a afla la ce ne ajuta si cum le putem perfectiona.




Obiectivele stabilite pentru aceasta tema sunt urmatoarele:


-sa stie sa spuna definitia memoriei


-sa cunoasca rolul ei si intelesul intr-un context dat


-elevul sa cunoasca importanta memoriei in viata unui om si sa explice aceasta prin exemple


-sa stie sa rezolve itemi despre memorie



-intelegerea clara,logica a memoriei cu tot ceea ce cuprinde ea,de la defintii la functii,la parti practice etc






Metodele folosite pentru transmiterea continuturiilor


Avand in vedere ca mesajul este cel mai important,noi ne-am gandit la niste metode usoare,relaxante care vor face ca mesajul pe care noi vrem sa-l transmitem,sa ajunga la elev si nu doar sa-l retina ci sa il si inteleaga.Din acest motiv noi am ales urmatoarele metode pentru a transmite eleviilor lectia intitulata "memorie" :


-metoda prezentarii orale (prezentarea definitiilor,partea teoretica) + exemplificari din viata de zi cu zi ( partea practica)

In prima parte profesorul prezinta eleviilor partea teoretica a lectiei,insemnand definitia memoriei,formele ei,tot ce tine de ea,intr-un limbaj cat mai pe lejer,cat mai pe intelesul lor ,explicandu-le fiecare lucru in parte. In a doua parte profesorul le ofera eleviilor exemple din viata reala care au legatura cu memorie,actiuni care solicita/explica formele,metodele memoriei.De exemplu atunci cand dorim sa retinem niste ani la istorie ,ne folosim de memorie pentru a intiparii acei ani si pentru ai pastra pentru cat mai mult timp si ai folosi (reactualiza) atunci cand vom avea memorie.Inafara de istorie,memoria ne foloseste in orice domeniu,in viata de zi cu zi,pentru a retine numere de telefon,lucruri care ne intereseaza etc.

-metoda filmelor,documentarelor

Aceasta metoda ajuta elevii sa inteleaga mai bine importanta,efectele memoriei asupra omului,vazand partea practica a acesteia.De exemplu este filmul documentar rusesc "Apa"in care aceasta este asemanata cu memoria deoarece ea e in stare sa primeasca, sa memorizeze si sa transmita chiar asa informatie fina ca si gindul, emotia si cuvintul.Prin acest film,elevul intelege operatiile gandirii,proprietatiile ei prin tehnica asemanarii cu un lucru comun lui.Este o metoda care deobicei da roade.

-metoda prezentarii unor experimente,teste,exemple clare care sa demonstreze practic acest concept,de la care se va porni o discutie despre el,si se va intri in detalii,in partea teoretica

In prima parte a metodei li se va prezenta eleviilor un experiment,un test,un exemplu care sa implice memoria. De exemplu experimentul facut de H.Ebbinghaus care ne arata diferenta dintre o memorie cu sens si o memorie fara sens,faptul ca in cazul memoriei fara sens nr de repetitii este mai mare decat in cazul memoriei cu sens.Astfel elevii retin cate cv din fiecare exemplu prezentat,experiment etc.

-metoda discutiei deschise

Aceasta se refera pur si simplu la faptul ca profesorul va discuta cu elevii despre memorie,despre ceea ce stiu ei despre ea,ce stiu ca este,lasandu-si sa-si dea cu parerea,ajungand impreuna usor usor ,din discutie in discutie la definitiile exacte,functii,forme,etc.








Modalitati de evaluare pentru cele trei teme abordate




Chiar daca este vorba despre o evaluare,aceasta nu trebuie sa fie considerata un stres.Multi elevi deobicei cand aud ca va urma o evaluare se panicheaza,li se face frica,devin incordati,stresati.Insa acest lucru nu ar trebui sa se intample,o evaluare trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera placuta,calda,colegiala.Pentru a acoperii aceste criterii noi am ales ca modalitati de evaluare pentru memorie:

-prezentare deschisa atat orala cat si scrisa

Fiecare elev isi poate alege una dintre partiile gandirii care l-a interesat si sa prezinte ceea ce a retinut el despre ea,ceea ce i s-a parut interesant,la ce crede el ca il va ajuta pe viitor acest concept,etc.De exemplu in cazul prezentarii orale se va face o prezentare de vreo 20 de minute in care elevul isi va prezenta proiectul cu tema aleasa de el de exemplu formele memoriei. La sfarsitul prezentarii colegii isi vor da cu parerea ,ii vor oferii elevului respectiv feed-back si in acelasi timp vor putea pune intrebari,in caz ca au vreo nelamurire. In ceea ce priveste partea scrisa aceasta va fi acelasi proiect pe care elevul l-a prezentat oral,doar ca intr-un mod mai dezvoltat si in forma scrisa. Prezentarea orala va avea 3 puncte,cea scrisa 6 puncte iar un punct va fi din oficiu. Astfel prin acesta metoda de evaluare,ne vom da seama de ceea ce l-a captat pe elev cel mai mult din aceasta lectie,si ceea ce a retinut el despre acest subiect.

-diferite proiecte,planse,power-point

In cazul acestei metode se va aplica ca si la metoda de sus,fiecare elev isi alege o tema din capitolul memorie ceea ce l-a captat pe el cel mai mult,si o va expune in fata celorlalti intr-un mod cat mai original,cum doreste el.Aceasta evaluare contine si prezentare orala pentru a vedea si ceea ce a retinut elevul,nu doar efortul de a face proiectul.

-evaluare pe baza unor teste,itemi

Aceasta evaluare se refera la mai multe tipuri de teste. De exemplu poate fi vorba de testele cu intrabari fara variante de raspuns,de exemplu:

1.Care sunt formele memoriei?

2.Da-ti un exemplu pentru fiecare tip de memorie.

3.Ce fel de proces este memoria?


4. Care sunt functiile memoriei?

5. Ce legatura exista intre pastrare si memorie?




In acelasi timp exista si teste cu variante de raspuns ,de exemplu:

1.Operatiile memoriei sunt:

a.intiparirea

b.analiza

c.reactualizarea

d.pastrarea

c.generalizarea

2.Tipurile de memorie sunt:

a. memoria de lunga durata

b.memoria logica

c.memoria de scurta durata

d.memoria involuntara

3. Memoria este un proces:

a.senzorial

b.cognitiv

Tot aici intra si testele cu raspunsuri dihotomice,de exemplu:

1.Memoria este un proces psihic cognitiv? DA/NU

2.Reactualizarea este una dintre operatiile memoriei? DA/NU

3.Memoria involuntara este tipul de memorie care se produce intr-un mod constient?DA/NU

4.Memoria este alaturi de gandire si imaginatie un proces psihic cognitiv? DA/NU

5. Intiparirea este una dintre operatiile memoriei? DA/NU


-evaluarea sub forma unor dezbateri,discutii pe aceasta tema

Aceasta evaluare este o evaluare de tip deschisa.In acest caz sau se va face pur si simplu o discutie pe o tema aleasa care sa aiba legatura cu memoria,de exemplu "Formele memoriei"; etc,sau se pot face 2 echipe ,un fel de dezbatere pe o anumita tema,si fiecare sa-si zica punctul de vedere,completandu-se o echipa pe cealalta sau poate contrazicandu-se,venind cu argumente,cu exemple.Astfel ne dam seama ce stiu elevii dar si cat de bine stapanesc notiuniile




marți, 10 ianuarie 2012





Gandirea













Gandirea este un proces cognitiv,fundamental ale vietii fiecarei persoane,fiecarui elev. Dezvoltarea psihica,intelectuala a fiecaruia dintre noi se invarte in jurul acestui proces.De aceea este important sa cunoastem cat mai multe despre acest proces,cu ce se ocupa ele,functiile sale,pentru a le putea dezvolta si in acelasi timp folosii de ele intr-un mod specific fiecaruia in vederea dezvoltarii noastre psihice.





Obiectivele stabilite pentru aceasta tema sunt urmatoarele:







-elevul sa cunoasca definitia gandirii


-sa stie formele si procesele gandirii

-elevul sa cunoasca rolul gandirii in viata cotidiana


-sa stie sa imi foloseasca corect conceptul de gandire intr-un context dat


-sa poata raspunde cu usurinta la intrebari legate de conceptul gandirii




-intelegerea clara,logica a acestui concept cu tot ceea ce cuprinde el,de la defintii la functii,la parti practice etc








Metodele folosite pentru transmiterea continuturiilor






In transmiterea continutului unei lectii in general,cel mai important lucru este ca elevul sa inteleaga mesajul,ceea ce noi vrem sa-i trasnmitem.Pentru ca mesajul sa fie clar,logic noi ne-am gandit,ca in cazul gandirii sa apelam la urmatoarele metode:



-metoda prezentarii orale (prezentarea definitiilor,partea teoretica) + exemplificari din viata de zi cu zi ( partea practica)


In prima parte profesorul prezinta eleviilor partea teoretica a lectiei,insemnand definitia gandirii,functiile ei,tot ce tine de ea,intr-un limbaj cat mai pe lejer,cat mai pe intelesul lor ,explicandu-le fiecare lucru in parte. In a doua parte profesorul le ofera eleviilor exemple din viata reala care au legatura cu gandirea,actiuni care solicita/explica functiile,metodele gandirii.De exemplu atunci cand dorim sa rezolvam o problema la matematica noi facem apel la gandire,la conceptul de "rezolvare de probleme"facand legatura intre niste notiuni,aplicand o formula,si ajungand intr-un final la rezultatul dorit.Acest exemplu legat de rezolvarea de probleme se poate aplica in orice domeniu,nu doar cel al matematicii.Poate fi vorba despre o problema de toate zilele,dar si o problema de fizica,chimie,etc.Oricum in afara de "rezolvarea de probleme" gandirea isi face simtita prezenta in orice miscare,comportament al nostru,deoarece fiecare gest este gandit chiar daca este intr-un mod constient sau inconstient.


-metoda jocului


In cazul acestei metode pot fi aplicate mai multe tipuri de jocuri.,pentru diferite varste.Un exemplu de joc,care este folosit destul de des,este jocul de gandire logica care le va stimula copiilor gandirea logica si acestia vor invata intr-un mod relaxat. Prin jocuri, se trezeste curiozitatea si placerea de a cerceta a eleviilor, astfel ca nici nu isi vor da seama ca de fapt ei acumuleaza cunostinte. Cu cat elevul este mai in varsta,cu atat nivelul de dificultate al jocului creste. Exemple de jocuri de gandire sunt: distante ; critograme ; gaseste cuvintele ; desluseste cuvintele; rebus ; labirinturi ; sudokul etc.


-metoda filmelor,documentarelor


Aceasta metoda ajuta elevii sa inteleaga mai bine importanta,efectele gandirii asupra omului,vazand partea practica a acesteia.De exemplu ,un film documentar legat de gandire este ""Legea Rezonanţei"in care cercetatorul Gregg Braden, împreună cu mai mulţi oameni de ştiinţă, explică una din legile fundamentale de funcţionare a Universului – legea Rezonanţei, strâns legată de modul în care gândurile, sentimentele şi convingerile noastre ne influenţează pe noi, dar şi materia din jurul nostru.


-metoda prezentarii unor experimente,teste,exemple clare care sa demonstreze practic acest concept,de la care se va porni o discutie despre el,si se va intri in detalii,in partea teoretica


In prima parte a metodei li se va prezenta eleviilor un experiment,un test,un exemplu care sa implice gandire.De exemplul "Experimentul gandirii pozitive".In partea a doua a metodei de la acesta se va porni o discutie cu elevii,pornind de la ce au inteles ei din ce au vazut.si ce ar trebui sa mai stie in plus.


-metoda discutiei deschise


Aceasta se refera pur si simplu la faptul ca profesorul va discuta cu elevii despre gandire,despre ceea ce stiu ei despre ea,ce stiu ca este,lasandu-si sa-si dea cu parerea,ajungand impreuna usor usor ,din discutie in discutie la definitiile exacte,functii,forme,etc




Modalitati de evaluare pentru cele trei teme abordate



Chiar daca este vorba despre o evaluare,aceasta nu trebuie sa fie considerata un stres.Multi elevi deobicei cand aud ca va urma o evaluare se panicheaza,li se face frica,devin incordati,stresati.Insa acest lucru nu ar trebui sa se intample,o evaluare trebuie sa se desfasoare intr-o atmosfera placuta,calda,colegiala.Pentru a acoperii aceste criterii noi am ales ca modalitati de evaluare pentru gandire :


-prezentare deschisa atat orala cat si scrisa


Fiecare elev isi poate alege una dintre partiile gandirii care l-a interesat si sa prezinte ceea ce a retinut el despre ea,ceea ce i s-a parut interesant,la ce crede el ca il va ajuta pe viitor acest concept,etc.De exemplu in cazul prezentarii orale se va face o prezentare de vreo 20 de minute in care elevul isi va prezenta proiectul cu tema aleasa de el de exemplu continutul gandirii. La sfarsitul prezentarii colegii isi vor da cu parerea ,ii vor oferii elevului respectiv feed-back si in acelasi timp vor putea pune intrebari,in caz ca au vreo nelamurire. In ceea ce priveste partea scrisa aceasta va fi acelasi proiect pe care elevul l-a prezentat oral,doar ca intr-un mod mai dezvoltat si in forma scrisa. Prezentarea orala va avea 3 puncte,cea scrisa 6 puncte iar un punct va fi din oficiu. Astfel prin acesta metoda de evaluare,ne vom da seama de ceea ce l-a captat pe elev cel mai mult din aceasta lectie,si ceea ce a retinut el despre acest subiect.


-diferite proiecte,planse,power-point


In cazul acestei metode se va aplica ca si la metoda de sus,fiecare elev isi alege o tema din capitolul gandire ceea ce l-a captat pe el cel mai mult,si o va expune in fata celorlalti intr-un mod cat mai original,cum doreste el.Aceasta evaluare contine si prezentare orala pentru a vedea si ceea ce a retinut elevul,nu doar efortul de a face proiectul.


-evaluare pe baza unor teste,itemi


Aceasta evaluare este o evaluare de tip scris,care cuprinde mai multe intrebari.Intrebariile pot fi de genul :


1.Care este definitia gandirii?


2.Care sunt functiile gandire?


3.Enumerati formele gandirii si explicatii-le


4.Ce inseamna generalizarea?da-ti un exemplu


5.Care sunt conceptele cu care opereaza gandirea?doar enumeratie-le


Dar in acelasi timp testele pot fi si cu variante de raspuns gen raspuns dihotomic.De exemplu:


1.Abstractizarea este una dintre operatiile gandirii? DA/NU


2.Notiuniile fac parte din continutul gandirii? DA/NU


3.Gandirea este un proces psihic senzorial? DA/NU


4.Gandirea este alaturi de memorie si imaginatie,un proces psihix cognitiv?DA/NU


5.Analiza este o operatie a gandirii? DA/NU




Mai sunt si testele cu variante de raspuns . De exemplu:




A.Care sunt operatiile gandirii?


1.analiza


2.generalizarea


3.memorarea pastrarea


B. Gandirea este un proces psihic..


1.senzorial


2.cognitiv


C. Analiza ce reprezinta pentru gandire?


1.o functie


2.o operatie


3.un tip de gandire




-evaluarea sub forma unor jocuri


Acest tip de evaluare este o evaluare mai relaxanta,poate chiar mai placuta pentru elevi de cat celelalte. Aici intra mai multe tipuri de jocuri.Jocuriile care demonstreaza ceva,adica ca stiu sa foloseasca o anumita functie,operatie a gandirii.De exemplu li se da un joc,SUDOKUl, jocul LABIRINTULUI si ei dupa ce il rezolva trebuie sa zica ce i-a ajutat sa ajunga la rezultatul mult dorit din gandire. Sau de exemplu un joc in care profesorul va face diferite cartonase pe care va scrie cate un concept legat de gandire,adica analiza,notiune,abstractizare etc,le va amesteca iar apoi fiecare copil va trage cate un cartonas si va spune ce reprezinta /ce este pentru gandire ceea ce a tras el.




-evaluarea sub forma unor dezbateri,discutii pe aceasta tema


Aceasta evaluare este o evaluare de tip deschisa.In acest caz sau se va face pur si simplu o discutie pe o tema aleasa care sa aiba legatura cu gandirea,de exemplu "Functiile gandirii"; "Continutul gandirii" etc,sau se pot face 2 echipe ,un fel de dezbatere pe o anumita tema,si fiecare sa-si zica punctul de vedere,completandu-se o echipa pe cealalta sau poate contrazicandu-se,venind cu argumente,cu exemple.Astfel ne dam seama ce stiu elevii dar si cat de bine stapanesc notiuniile.